fbpx

E bine să știi despre

Istoria bicicletei

GTK EDIT IMG

Bicicleta este un vehicul cu două roți care se deplasează cu ajutorul pedalelor. Este un mijloc de transport popular și o activitate recreativă în multe părți ale lumii. Bicicletele au evoluat de-a lungul timpului, de la primele modele rudimentare la bicicletele moderne, sofisticate.

Origini

Strămoșul bicicletei este considerat a fi celeriferul, inventat în 1790 de către contele francez Mederic de Sivrac. Celeriferul era un dispozitiv simplu, format din două roți de lemn, legate între ele printr-un cadru. Persoana care îl folosea se urca pe o sa plasată în partea din spate și împingea celeriferul cu picioarele. Schimbarea de direcție se făcea printr-o smucitura imprimată partii din față.

În 1817, baronul german Karl Drais von Sauerbronn a inventat drezina (mașina de alergat), o îmbunătățire a celeriferului. Drezina avea o roată mai mare în față și una mai mică în spate, ceea ce o făcea mai ușor de controlat. De asemenea, drezina avea un dispozitiv care permitea persoanei care o folosea să se sprijine pe picioare în timp ce pedala.

Apariția pedalelor

În 1839, scoțianul Kirkpatrick Macmillan a inventat prima bicicletă cu pedale. Pedalele erau conectate la roata din spate printr-un sistem de curele și roți dințate. Macmillan a patentat invenția sa, dar nu a reușit să o comercializeze cu succes.

În 1861, francezul Pierre Michaux a inventat o bicicletă cu pedale care a fost mai populară decât cea a lui Macmillan. Pedalele lui Michaux erau conectate direct la roata din spate, ceea ce făcea bicicleta mai eficientă.

Apariția lanțului

În 1885, americanul James Starley a inventat bicicleta cu lanț. Lanțul conecta pedalele la roata din spate, ceea ce a făcut bicicleta mai puternică și mai eficientă. Bicicletele cu lanț au devenit rapid populare și au reprezentat o revoluție în domeniul transportului.

Epoca de aur a bicicletei

La sfârșitul secolului al XIX-lea, bicicleta a cunoscut o perioadă de popularitate fără precedent. Bicicletele erau folosite ca mijloc de transport, pentru activități recreative și chiar și pentru sport. Au fost organizate curse de biciclete, iar bicicletele au devenit un simbol al progresului tehnologic.

Declinul și renașterea

La începutul secolului al XX-lea, popularitatea bicicletei a început să scadă. Acest lucru a fost cauzat de mai mulți factori, inclusiv apariția automobilelor, dezvoltarea transportului public și creșterea urbanizării.

În anii 1970, bicicleta a cunoscut o renaștere. Acest lucru a fost cauzat de mai mulți factori, inclusiv creșterea preocupărilor legate de mediu, preocuparea pentru sănătate și stilul de viață mai activ.

Bicicleta modernă

Bicicletele moderne sunt disponibile într-o varietate de forme și dimensiuni. Există biciclete pentru sport, pentru recreere, pentru transport și chiar pentru copii. Bicicletele sunt fabricate din o varietate de materiale, inclusiv oțel, aluminiu și carbon.

Bicicletele sunt un mijloc de transport eficient și ecologic. Sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a face mișcare și de a te bucura de natură.

Concluzie

Bicicleta este un vehicul cu o istorie lungă și interesantă. A evoluat de la primele modele rudimentare la bicicletele moderne, sofisticate. Bicicletele sunt un mijloc de transport popular și o activitate recreativă în multe părți ale lumii.

Ți-a plăcut, distribuie!

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe WhatsApp